Successions, Herències i Discapacitats
La retribució de l’Assistent de persona amb discapacitat
L’Assistent d’una persona amb discapacitat desenvolupa una feina molt important i, de vegades, esgotadora. Segons el grau d’implicació, pot ser molt estressant. Per aquest motiu, un aspecte que cal tenir en compte és la possible retribució de l’Assistent de persona amb discapacitat. Això tant quan ja s’exerceix el càrrec d’assistent per resolució judicial, com si s’està plantejant ser-ho.
Table of Contents
- Què és un Assistent?
- Funcions de l’Assistent
- La persona que exerceixi l’assistència té dret a una retribució?
- Quan es pot sol·licitar?
- Com se sol·licita la retribució de l’Assistent?
- Com es determina la retribució?
- Referència normativa
Què és un Assistent?
L’Assistent és una persona que, a Catalunya, actua com a suport d’una persona que no és autosuficient per adoptar decisions i/o gestionar-ne els seus assumptes. La manca de capacitat per actuar de manera autònoma pot ser deguda a diverses causes, ja sigui per una discapacitat o una malaltia.
Des del 2021 l’assistència substitueix la tutela de les persones adultes a Catalunya, per la qual cosa el càrrec d’assistent es pot equiparar al tutor.
Funcions de l’Assistent
Les funcions de l’Assistent van en relació amb les necessitats de suport que tingui la persona concreta a favor de la qual s’hagi acordat. Per aquesta raó, en la designació judicial d’Assistent, és el jutge qui concreta les funcions que té l’Assistent. La concreció es farà segons les necessitats que s’acreditin que dins de l’àmbit personal i patrimonial,té la persona necessitada de suport.
En general les funcions de l’Assistent comprenen:
- L’assistència a la persona assistida en la presa de decisions
- La supervisió dels seus actes.
- L’administració dels béns de la persona assistida
- La representació legal de la persona assistida si així ho estableix el jutge
L’ exercici de les funcions d’assistència s’ha de correspondre amb la dignitat de la persona i ha de respectar-ne els seus drets, voluntat i preferències.
La persona que exerceixi l’assistència té dret a una retribució?
En principi, el càrrec d’Assistent és gratuït, però pot ser remunerat. L’Assistent pot sol·licitar judicialment que li sigui autoritzada una remuneració, sempre que el patrimoni de la persona assistida ho permeti.
No és un salari fix, sinó una quantitat que el jutge determina segons les circumstàncies de cada cas.
Podrà sol·licitar-se si es donen les circumstàncies que l’aconsellin. Un cop acreditades aquestes circumstàncies es pot aconseguir un informe favorable del Ministeri Fiscal i que el Jutge l’autoritzi, dient-ne l’import.
Tanmateix poden sol·licitar la retribució tant les persones físiques com les entitats jurídiques que exerceixin l’assistència.
Quan es pot sol·licitar?
La retribució es pot sol·licitar en qualsevol moment en què es donin les circumstàncies adequades per fer-ho. En general, es tenen en compte judicialment, entre d’altres circumstàncies:
- Que el patrimoni de la persona amb discapacitat ho permeti.
- Que la tasca de l’assistent impliqui una dedicació significativa de temps i esforç.
- Que no quedin desateses les necessitats de la persona assistida
- Que la retribució es fixi sobre els rendiments, sense efecte confiscatori del patrimoni (estalvis, propietats).
També s’ha de tenir en compte que si aquestes circumstàncies varien es pot perdre la retribució concedida.
Com se sol·licita la retribució de l’Assistent?
La sol·licitud de retribució per a l’Assistent es formula davant del jutjat que tramita l’assistència de la persona amb necessitat de suport.
La sol·licitud de remuneració ha de ser fonamentada. S’ha d’explicar i justificar per què es considera que l’Assistent mereix una retribució. Donats els elements essencials tinguts en compte per a la seva concessió, en formular la sol·licitud s’ha d’atendre a:
- els resultats dels exercicis anteriors dels rendiments de comptes administrats,
- el volum de gestió que suposa l’actuació de l’ Assistent.
Com es determina la retribució?
Fins a la Llei 8/2021, judicialment es tenien la referència dels límits previstos al codi civil comú (del 4% al 20% del rendiment líquid). Amb la nova regulació ha desaparegut aquesta limitació. Actualment, per determinar la retribució de l’Assistent, el que es té en compte són altres factors:
D’una banda:
- La complexitat del treball que realitza l’Assistent i
- El temps que hi dedica
- La dificultat de les decisions que ha de prendre.
De l’altra:
- Que el patrimoni de la persona assistida ho permeti.
- La quantitat de béns que maneja l’Assistent.
En definitiva, respecte de la retribució de l’Assistent de persona amb discapacitat, cal destacar que el càrrec d’Assistent, equiparable al del tutor a l’anterior legislació, implica una gran responsabilitat, i pot ser recompensat econòmicament. Però l’autorització de la remuneració i la quantia queden a l’arbitri del jutge, que decidirà sobre la base de les circumstàncies de cada cas que quedin acreditades.
Referència normativa
- LLEI 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família.
- Ley 8/2021, de 2 de junio, por la que se reforma la legislación civil y procesal para el apoyo a las personas con discapacidad en el ejercicio de su capacidad jurídica.
Campos Catafal és un despatx d’advocats a Barcelona que porta assessorant i representant als seus clients des de 1983. Recordeu que el present article és informatiu i no substitueix l’assessorament legal d’un advocat. Si vol el nostre assessorament professional sobre aquest tema, contacti amb nosaltres.
Foto de Pixabay